Vanuit mijn geliefde stad Granada schrijf ik deze blog. Afgelopen week heb ik echt genoten van een weekje vakantie. Na al jaren in Granada te komen, heb ik nu eindelijk de tijd genomen om eens naar de Alpujarra te gaan. Het heuvelgebied ten zuiden van de stad en de Sierra Nevada. De tijd genomen is het juiste woord. En dat is belangrijk.

Vaak schiet ontspanning erbij in, omdat je de tijd er niet voor hebt, of beter gezegd er de tijd niet voor maakt. Maar weet je, dat als je tijd er voor maakt, je in de resterende tijd juist vaak productiever bent?

Verder is het uiteraard ook van belang om ontspanning te hebben om in balans te blijven en zo ervoor te zorgen dat je niet gestrest raakt en zeker niet in een burn-out komt. Af en toe een vakantie, of een paar dagen vrij (waarbij je ook de mail de mail laat) is een geweldige manier om weer terug in balans te komen.

Okee, je kunt niet altijd een paar dagen weg of langer vakantie nemen, maar je kunt ook dichter bij huis nieuwe energie op doen. Welke activiteiten geven jou energie? Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Heb je iets waar je echt tijd voor maakt? Of iets waarvan je denkt.. dat wil ik nou echt eens doen?

Persoonlijk krijg ik energie van, kan ik mij ontspannen door de Argentijnse tango te dansen, te wandelen in de bergen/bossen en door boeken te lezen. Dat kunnen interessante boeken voor het werk zijn, maar ook boeken ter vermaak. En de Apujarra bezoeken was ik iets wat ik al heel lang wilde en nu dus echt eens gedaan heb.

Op Facebook gaf iemand in een reactie aan dat er verschil is tussen energie krijgen en dingen die je ontspannen. Daarin heeft hij gedeeltelijk gelijk. Uiteraard kun je ook energie krijgen van  werk. Als je de dingen doet die je leuk vindt, geeft je dat energie. En doe je dingen die je niet leuk vindt, kost dat je energie. Maar ook ontspanning kan je energie opleveren. Na bijvoorbeeld een stuk gewandeld te hebben voel ik mij vaak energieker dan voor de wandeling.

Hoeveel tijd heb jij nodig per dag? Er is niet een aantal uren of minuten dat iemand per dag aan ontspanning moet besteden. Dat hangt helemaal van de persoon zelf af. Toch zou ik iedereen aanraden om in elk geval 30 minuten per dag te ontspannen. Heb je hele fysieke arbeid, kan het simpelweg TV kijken of een boek lezen zijn. Heb je een baan waarbij je weinig beweegt, zoek dan een wat actievere ontspanning, bijvoorbeeld een stukje wandelen. Maar ook hier zijn geen richtlijnen voor. Zoek die activiteit waarbij jij je kunt ontspannen en/of die je energie geeft.

Wil je zelfs geen half uur vrij maken? Dan kunnen de eerste paar stappen uit Neuro Imaginatie je ook al helpen. Met vijf tot tien minuten ben je in staat om met meer energie weer aan de slag te gaan. 


Category: Ontspanning

Comments are closed.

Speciale aanbiedingen


Join Us

http://www.facebook.com/pages/Irene-de-Boer-Career-Coaching-Training/145849315491122?sk=wall#!/pages/Irene-de-Boer-Career-Coaching-Training/145849315491122?sk=wall View Irene de Boer's profile on LinkedIn http://twitter.com/Irenebeweegt